L' Inkscape és una eina de dibuix lliure que utilitza gràfics vectorials en format estàndard W3C. Genera arxius .svg.
Inclou una gran varietat d'eines: formes bàsiques, camins, text, marcadors, clons, degradats, agrupacions... També té suport per a les metadades de Creative Commons, edició per nodes, capes operacions comlexes amb camins, text en camí i edició XML de l'SVG.
També importa formats EPS, PostScript, JPEG, PNG, BMP i TIFF. També exporta en PNG i en altres formats basats en vectors.
A part de l'Inkscape hi han altres programes de dibuix vectorial com el Corel Draw (disseny gràfic, fitxers .cdr), Adobe Illustrator (Disseny gràfic, fitxers .ai) i Autocad (disseny d'enginyeria i arquitectura, fitxers .dwg) entre d'altres.
Nosaltres hem fet servir gairebé totes les eines que ens ofereix aquest programa realitzant varis exercicis:
1. Hem començat aprenent a utilitzar i dominar les corbes Bézier, element molt important en l'Iskscape, d'una manera molt bàsica, dibuixant unes herbes. Després, en un altre document, mitjançant les formes bàsiques, el·lipse en aquest cas, i l'eina Bézier hem dibuixant un gerro. A continuació hem aplicat un degradat de color en el gerro.
Un cop finalitzats aquests pasos hem "copiat" i "enganxat" les herbes en el document del gerro per acabar unint els dos exercicis en un sol objecte amb el següent resultat:
2. Després del gerro, hem dibuixat una libèl·lula fent servir només el·lipses de diferents colors. El primer pas ha sigut dibuixar el cos de la libèl·lula mitjançant tres el·lipses (dues verticals, una més ovalada i l'altre més rodona, i una horitzontal, en forma ovalada) de color verd, en el meu cas. A continuació ens hem disposat a fer les ales de l'insecte. Encara que en el dibuix es vegin moltes el·lipses diferents, en realitat només és una. Aquesta el·lipse l'hem situat sobre un punt determinat on, després de duplicar-la, hem anat situant la resta d'el·lipses. El següent pas ha sigut donar color a les ales. Cada el·lipse, començant per la de dalt, anava "rebent" un color blau més clar. L'efecte final aconseguit a sigut el següent:
3. Un cop ja sabíem utilitzar les corbes Bézier, les el·lipses, dominàvem el color, sabíem duplicar i sabíem copiar i enganxar en documents diferents vam fer un exercici que reunia tots els nostres coneixements fins aleshores.
Vam començar dibuixant a en Felip:
Vam començar dibuixant a en Felip:
Vam utilitzar sis el·lipses per a dibuixar el cap (2 el cap, 2 el nas, 2 l'ull), dues el·lipses més per fer les cuixes (1 per a cada cuixa) i vam acabar fent servir l'eina Bézier per a dibuixar les cames, el peus,els cabells i el voltant dels ulls.
Un cop teniem en Felip dibuixat el vam pintar de la manera que cadascú volia. Jo el vaig pintar com es veu en la imatge anterior.
L'altre part de l'exercici va consistir en dibuixar una safata amb unes piles d'una espècie de lacasitos:
Un cop vam tenir la safata feta, vam copiar i enganxar a en Felip.
Els lacasitos els vam fer amb el·lipses de diferents colors i amb el·lipses blanques, que són les que donen volum. I la safata la vam fer utilitzant dues el·lipses més. Com es pot veure, aquest treball va consistir, bàsicament, en dominar i fer servir correctament les el·lipses.
En les pràctiques realitzades, hem pogut comprovar que les eines principal de l'Inkscape, per tant les que més s'utilitzen, són les el·lipses i les corbes Bézier.
Enllaç de descàrrega: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Inkscape